Stanovisko slovenských rozvojových mimovládok k situácii v Afganistane

aug 18 2021

Veľmi pozorne sledujeme nevyspytateľnú situáciu v bývalej programovej krajine Oficiálnej rozvojovej spolupráce (ODA) SR - Afganistane, a oceňujeme pomoc, ktorú sa Slovensko rozhodlo ponúknuť. Niekoľko slovenských mimovládok, venujúcich sa téme migrácie a integrácie (Mareena, Liga za ľudské práva), poprosilo vedenie Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR o zváženie rozšírenia pomoci ďalším ľuďom, ktorí sa na ne obrátilo. Slovensko by v tejto náročnej a životy ohrozujúcej situácii malo zvážiť poskytnutie okamžitej pomoci väčšej skupine núdznych v ohrození.

Foto: Lukáš ZajacFoto: Lukáš Zajac

Naša krajina má dlhodobé a pozitívne skúsenosti s tamojšími ľudí, malému počtu z nich bola v minulosti poskytnutá medzinárodná ochrana, pričom neskôr sa stali pre SR veľkým prínosom. Ako vysokopríjmová demokratická republika by sme preto azda vedeli prijať aj viac, ako iba 10 osôb (a tým ochrániť ľudské životy pred blížiacimi sa nástrahami režimu zo strany hnutia Taliban). Veríme, že vyslanie lietadla zo SR je iba začiatok. A že preukážeme solidaritu a ponúkneme pomocnú ruku, ako v minulosti v rámci ODA projektov našich členov.

Foto: Lukáš ZajacFoto: Lukáš Zajac

“Slovenské organizácie pod značkou SlovakAid v období 2009-19 zrealizovali v Afganistane rozvojovú intervenciu v objeme 7 mil. eur. Za ten čas sa pomohlo stovkám dievčat, žien, ale i miestnym farmárom a ďalším v prístupe k vzdelaniu aj pracovným možnostiam a príležitostiam. Je teraz našou povinnosťou pomôcť tým, ktorí vložili svoje nádeje do spolupráce so Západom, a ktorých životy sú teraz v dôsledku zmeny režimu vo vážnom ohrození,” uzatvára stanovisko Ambrely jej výkonný tajomník, Daniel Kaba.

Foto: Lukáš ZajacFoto: Lukáš Zajac

Advokačným cieľom platformy 28 slovenských rozvojových organizácií Ambrela je v prvom rade urýchlenie vyslania vládneho špeciálu do Kábulu a tiež navýšenie počtu poskytnutých azylov afgánskym ľuďom na nútenom úteku z domoviny.

Text: Ambrela.org,
Foto (z edu-projektu organizácie Človek v ohrození v Afganistane): Lukáš Zajac, ČvO

Viac tu: https://ambrela.org/spravy/stanovisko-ambrely-k-situacii-v-afganistane/